Tekst en bestanden

FAQ & Downloads

Hieronder hebben wij voor u antwoorden op een rij gezet over de meest gestelde vragen over Verhuur, Prijzen, Veiligheid & Regelgeving en Technische vragen.

Verhuur

Welke aanhangwagen heb ik nodig?

Bekijk het complete overzicht van onze aanhangwagens. Per type aanhangwagen vindt u informatie over de afmetingen van de aanhangwagen, het max. laadvermogen, het type rijbewijs waar u over moet beschikken en ons advies over welke soort lading geschikt is voor dit type aanhangwagen.

Moet ik reserveren?

Reserveren kan alleen vanaf het dagtarief en niet op zaterdag. Bekijk complete overzicht van onze aanhangwagens, per type aanhangwagen vindt u informatie over de beschikbaarheid.

Wanneer u de aanhangwagen voor een langere periode wil huren of een lange reis moet maken naar het buitenland, maak dan altijd een reservering. Dan zorgen wij voor een onderhoudsbeurt van de aanhangwagen vlak voor u vertrek.

Ik wil een aanhangwagen bij jullie komen huren, wat heb ik allemaal nodig?

U moet het dagtarief vooraf betalen. Aanhangwagens tot 750kg moeten voorzien zijn van een witte kentekenplaat en losliggende lading moet worden afgedekt met een net of zeil.

Wij vragen u uw legitimatiebewijs te tonen.

Wij gaan ervan uit dat u bekend bent met de regels voor het rijden met een aanhangwagen en lading. Wanneer u hier vragen over heeft, lees de FAQ Veiligheid & Regelgeving dan door voor u met een aanhangwagen gaat rijden met o.a. informatie over regels m.b.t. rijbewijs B/BE, lading en de witte kentekenplaat.

Wat zijn jullie openingstijden?

Van maandag t/m vrijdag is onze balie van 08:00 tot 20:00 open, zaterdag van 08:00 tot 18:00. U kunt van maandag t/m zaterdag de aanhangwagen nog tot 22:00 op het terrein terugzetten.

Ik heb een aanhangwagen nodig op zondag, maar jullie zijn zondag dicht. Wat moet ik nu doen?

Het is niet mogelijk op zondag een aanhangwagen te huren. Van zaterdagavond 22:00 tot maandagochtend 08:00 uur, is het terrein afgesloten en zijn wij niet bereikbaar. Om u tegemoet te komen, kun je een aanhangwagen op zaterdag (einde van de middag) ophalen voor het dagtarief. Deze kun je dan zondag wel weer retour brengen.

Prijzen

Moet ik borg betalen?

Nee, u betaalt geen borg.

Wanneer betaal ik het dagtarief?

Het dagtarief geldt voor elke huurperiode langer dan 4 uur op dezelfde dag, tussen 08:00 uur ’s ochtends en 22:00 uur ’s avonds. Dit is geen 24-uurstarief.

Wanneer betaal ik het 4-uurstarief?

Bij aanvang van de huur betaalt u minimaal het dagtarief. Bent u binnen 4 uur terug? Dan verrekenen wij het 4-uurstarief bij het terugbrengen van de aanhangwagen.

Wat zijn de speciale tarieven voor als ik de aanhangwagen meerdere dagen wil huren?

Elke dag dat u de aanhangwagen langer huurt, betaalt u minder per dag. Ook hebben we speciale weekendtarieven samengesteld. Download voor prijzen voor meerdere dagen, onze Prijswijzer en Prijslijst:

Veiligheid & Regelgeving

Wij gaan ervan uit dat u bekend bent met de regels voor het rijden met een aanhangwagen en lading, zoals getoetst bij het behalen van uw rijbewijs B. Dit onderdeel van de FAQ is onder voorbehoud. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u op de hoogte bent van de huidige wet- en regelgeving. Neem voor overige vragen contact met ons op.

Wat zijn de belangrijkste regels waar ik me aan moet houden met een aanhangwagen?

Wij zetten de belangrijkste regels en boetes bij overtreding per 1 januari 2013 voor u op een rij:

1. RIJBEWIJS B/BE (LAADVERMOGEN)

Veel van onze aanhangwagens kunt u huren met een normaal rijbewijs (rijbewijs B), zoals onze open enkelassers, open dubbelassers ongeremd en onze gesloten enkelassers. Er gelden dan o.a. de volgende regels:

1. Op uw kentekenbewijs staat vermeld welk maximumgewicht uw auto mag trekken. U mag dit maximum niet overschrijden.

2. Het maximaal laadvermogen plus de de aanhangwagen mag tot 750 kg wegen. Dit betekent dat u, afhankelijk van het type aanhangwagen, nog  ongeveer tot 400 kg mag* laden. In het overzicht vindt u bij elk type aanhangwagen het maximaal laadvermogen.

Lees de uitgebreide regelgeving op de website van de Rijksoverheid.

( http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen.html )

Wanneer u het maximugewicht of maximaal laadvermogen overschrijdt, moet u beschikken over rijbewijs BE.

*Let op! Dat u een lading tot 400 kg mag laden in een aanhangwagen met rijbewijs B, betekent niet dat elk type aanhangwagen hier geschikt voor is. Alleen dubbelassers zijn geschikt voor zware lading, zoals grond of stenen. Met een rijbewijs B kunt u dan een dubbelasser ongeremd gebruiken en tot max. tot 400 kg laden.

De boete voor rijbewijs verkeerde categorie: 330 euro. Ook mag u dan niet meer verder rijden met de aanhangwagen en bent u niet verzekerd tegen schade.

2. LADING

Wij vinden het belangrijk dat u er zorg voor draagt dat u uw lading veilig vervoert en dat u de aanhangwagen niet te zwaar belaadt. Er kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer u zich hier niet aan houdt. Het is verplicht om uw lading vast te zetten, te zekeren of af te dekken. U kunt voor het vastzetten van uw lading bijvoorbeeld touw gebruiken of spanbanden. Het is verplicht om losliggend materiaal af te dekken met een net of zeil. Wij verkopen verschillende spanbanden en afdeknetten in onze winkel.  Een afdeknet kunt u ook huren voor 3 euro p/dag.

De boete voor losliggende lading zonder afdeknet/-zeil: 140 euro

De boete voor gevaarlijk/ondeugdelijke lading: 340 euro

De boete voor te zware belading: va. 250 euro

3. KENTEKENPLAAT

Aanhangwagens tot 750kg moeten voorzien zijn van een officiele witte kentekenplaat met het kenteken van het trekkend voertuig. Geschreven karton, andersoortige platen e.d. zijn niet geldig. U kunt uw witte kentekenplaat bij ons laten maken voor 12,5 euro.

De boete voor het ontbreken van de witte kentekenplaat: 130 euro

4. MAXIMUMSNELHEID

Rijd bewust, rustig en anticiperend wanneer uw met een aanhangwagen rijdt. Rijd nooit harder dan de toegestane maximum snelheid. De wettelijk toegestane maximum snelheid met een aanhangwagen is 90 km per uur.

Technische vragen

Hoe moet ik de aanhangwagen aankoppelen?

Een aanhangwagen aankoppelen is gemakkelijk. U bevestigt de koppeling op aan de trekhaak, sluit de stroomkabel aan op uw auto en bevestigt de kentekenplaat. Controleer altijd of de verlichting werkt voordat u wegrijdt. 

De stroomkabel van de aanhangwagen past niet op mijn auto, wat moet ik nu doen?

U kunt bij ons adapters kopen van 13- naar 7-polig en van 7- naar 13-polig. 

Hoe kan ik de aanhangwagen op slot zetten?

U kunt bij ons kosteloos een klein slotje lenen om de koppeling van de aanhangwagen op slot te doen. Eenmaal gekoppeld met het slotje, kan de koppeling niet van de auto verwijderd worden. U kunt de aanhangwagen ook los van de auto op slot zetten, de aanhangwagen kan dan niet aangekoppeld worden.

Bij de bagagewagens en de gesloten metalen enkelassers kunt u de aanhangwagen geheel sluiten en een hangslot op de klep bevestigen om de inhoud te beveiligen.

 logo
Geen bestanden gevonden.
Openingstijden Tekst

 

Reserveren

Vul het formulier in om direct te reserveren bij DU-DO Aanhangwagens.

Houd er rekening mee dat voor zaterdag de standaard aanhangwagens (open en gesloten enkelassers, dubbelassers open, gesloten metalen, enz.) niet worden gereserveerd. Hiervoor dient u gewoon langs te komen (advies vanwege drukte is direct om 8:00). 


Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag

Open: 08:00 - 18:30 U kunt de aanhangwagen terugbrengen tot 22:00.

Zaterdag

Open: 08:00 - 18:00 U kunt de aanhangwagen terugbrengen tot 22:00.

*Op zondagen en nationale
feestdagen zijn wij gesloten.

 logo
Copyright © 2022 DU-DO Aanhangwagens B.V. | Privacyverklaring